Lira i Arild 2023
AUDIO-VIDEO + Sofia Ahnfelt
Vad är AUDIO-VIDEO?
AUDIO-VIDEO är ett tvärkonstnärligt samarbete mellan Melker Annas och Manda Gentz Ahl. Melker komponerar musik och Manda reagerar på musiken live på scen i form av målerikonst. Sättningen är för det mesta trombon, gitarr, vibrafon, kontrabas och trummor. Men vi gillar att ha med oss gäster när vi spelar.
Var kommer iden om att kombinera konst och musik ifrån?
Vi är på inget sätt först med denna idé, men för oss växte iden med att blanda musik och konst på vårt sätt såhär:
Många konstnärer lyssnar på musik när de skapar. Melker hade en tanke om att det på något vis måste påverka konsten som skapas. Istället för att lyssna på musik i hörlurar tänkte han att konstnären kan lyssna på live-musik istället. På så vis får publiken också ta del av skapandet. Melker och Manda snackade ihop sig om konceptet och idén växte fram.
Vad tar ni inspiration ifrån?
Melker tar inspiration av berättelser och livsöden i sitt komponerande. De flesta låtarna och styckena har titlar som anknyter till någon person, plats eller berättelse. Manda finner mycket inspiration i musik och i nuet på scen.
Andra inspirationskällor för kompositionerna är tidig frijazz som Ornette Coleman ocj Eric Dolphy, nutida kompositörer som Linus Nyberg, men också Talking Heads, afrobeat, visor och psalmer.
Vad kan man som publik förvänta sig av er under Lira i Arild?
Man kan förvänta sig en helhetsupplevelse där både öron och ögon hjälper publiken att föras till platser, berättelser, personer och känslor som både är fina, fula, vackra och skeva.
A PRIORI
Vilka är ni?
Vi är A Priori, en duo som består av fiolisterna Adrian Hansson-Bånga och Siri Eigard. Adrian är en "born and raised" hälsingebo, med kaffekannan i högsta hugg, som studerar folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Siri är göteborgare, med en förkärlek för mollpolskor, som i höst börjar sina kompositionsstudier vid samma högskola.
Vad innebär folkmusik för er?
Folkmusik är mer än en genre. Det är en urkraft, glädje och gemenskap. Både framför och bakom scen finns de finaste människorna man kan tänka sig, aldrig träffat en sådan kultur där alla är så välkomnande!
Vad tar ni inspiration från?
Allt möjligt, men mötet med andra konstnärer och musiker är en självklar inspirationskälla.
Vad kan man som publik förvänta sig av er under Lira i Arild?
Nordisk folkmusik, energi och fokus på samspel.
Linnea Edander & Elin Dahlberg
Vilka är ni?
Vi är två klassiska musiker som båda studerar vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens Universitet. Linnea är en lyrisk sopran från Umeå och Elin är en pianist från Wilhelmina. Som båda har en förkärlek för romanser.
Vad är det unika med romanser?
Romanser har den unika möjligheten att prestera poesi som kompositören flätat in i både sång- och pianostämman. Det är häftigt att endast två individer kan skapa ett lika djupt berättande som en hel orkester.
Vad tar ni inspiration ifrån?
Vi inspireras mycket av poesin och hur kompositören tolkat in poesin i sitt verk. Det är också en mycket spännande process att sätta sig in i hur världen såg ut när poesin skrevs eller när texten tonsattes! Vi har också förmånen att ha lektioner med flera av Skandinaviens främsta romans-pianister som alltid inspirerar!
Vad kan man som publik förvänta sig av er under Lira i Arild?
Vi kommer erbjuda en europeisk tågluff genom romansmusikens historia. Klassiker som Stenhammar och Alfvén kommer att kunna avnjutas, men även fantastiska kvinnliga kompositörer som Chaminade och Backer Grøndahl.
BRUGD
Vad är BRUGD?
Vi är en trio som spelar folkmusik med moderna influenser. Instrumenteringen är sång, saxofoner, flöjter, elbas och synt. Repertoaren utgår från gamla svenska folkvisor och danslåtar, men vi blandar också in egenskrivet material och hämtar mycket inspiration från annat vi gillar, såsom pop, elektronisk musik och jazz.
Hur kom ni fram till kombinationen av elektronisk musik och folk?
Vi har utgått från det vi själva tycker om att lyssna på och inspireras av och den musik som vi alla har spelar och prägats av under de år vi spelat. Vi lärde känna varandra när vi studerade ihop på Skurups folkhögskola på folkmusiklinjen, jazzlinjen och rocklinjen och har alla tre en ganska spretig musikalisk bakgrund. Därför har det aldrig varit tydligt hur vår musik skulle låta i förväg. Istället enades vi kring att vi inspirerades av varandra som musiker och att vi ville göra något ihop, gärna något som skulle relatera till vad musik kan förmedla för känslor. Det resulterade i en produkt av vilka vi är som musiker, vad vi gillar och vad vi inspireras av.
Vad tar ni inspiration från?
Vi blandar ganska fritt influenser från allt möjligt vi tycker är fint. Vi lyssnar mycket på musik ihop, skickar ofta musik vi gillar till varandra och har en lång gemensam spellista där vi kontinuerligt lägger till nya inspirationskällor. Artister som Sara Parkman, Frifot, Mats Berglund trio och Bon Iver är några exempel på vad vi tillsammans lyssnat på och hämtat inspiration från. Vi inspireras av musik som känns. Oftast är det centrerat kring en text som berör, ett fint sound, en vacker melodi eller något riktigt svängigt. Något som på ett eller annat sätt tar tag i en ordentligt. Vi pratar också mycket tillsammans om vad den musik vi spelar betyder för oss och vad vi vill uttrycka genom den. Sen är det upp till den som lyssnar hur det landar och vilken tolkning den får. Det är inte alltid vi har samma tolkningar av exempelvis en text eller en melodi men det är det fina med musik- att det landar olika hos olika personer.
Vad kan man som publik förvänta sig av er under Lira i Arild?
Man kan förvänta sig ljudlandskap, borduner, fina ackord och stämsång. Det blir både snabbt och svängigt, långsamt och suggestivt, traditionellt och nyskapande, visor men fina texter, polskor och kanske något nyskrivet. Det vi hoppas allra mest är att den som lyssnar, oavsett om man hört folkmusik mycket eller inte alls tidigare, ska få ryckas med och beröras av musiken.